Op dit moment – temidden van weer de zoveelste Bitcoin-rage – is er veel discussie over het wereldwijde energieverbruik van blockchain-netwerken zoals Bitcoin en Ethereum. Die laatste groeit met de opkomst van NFT’s, terwijl de eerste gelijk opgaat met weer een nieuw waarde-record.

Dit herinnerde me weer aan een idee aan dat ik al een tijdje had, dat een nieuw consensussysteem voorstelt (beter bekend als ‘mining’) dat zowel een minder energieverbruikende als een meer flexibele (of meer ‘schaalbare’) blockchain biedt, zonder aan veiligheid in te boeten. Het idee is gebaseerd op de theorie van the wisdom of the crowd, vermengd met enkele elementen die zijn ontleend aan dBFT, evenals mijn eigen ideeën.

Ik heb het opgeschreven in (een vrij lang) stuk op Medium en ik hoop dat het bijdraagt aan de discussie op weg naar een groenere, meer economische crypto-sfeer.